Skip to main content

FAQ – Vanliga frågor

Jag har inte möjlighet att ta mig till Växjö, kan jag bli medlem på distans?

Nja, vi kan inleda samtal, exempelvis via Teams (videoshat). Men slutgiltigt medlemskap måste göras på plats.

Vad krävs för att bli medlem?

Egentligen krävs inte mycket alls, vi är väldigt inkluderande. Du ska vara hel och ren samt en ansvarsfull, trevlig och sympatisk människa. Du måste givetvis vara över 18 år men vi ser helst att du är över 25 år.

Kan jag röka mina egna cigarrer?

Du kan röka vilka cigarrer du vill, oavsett vart de är köpta. De bästa cigarrerna hittar du dock alltid hos Cigarrspecialisten ;).

Hur betalar jag mitt medlemskap?

Medlemskapet betalas via faktura.

Kan jag ångra mitt köp?

Nej, så fort tjänsten startar (det vill säga så fort vi aktiverat medlemskapet) så är ångerrätten förbrukad. Det går alltså inte att ångra sitt medlemskap.

Är detta en herrklubb eller är kvinnor också välkomna?

Hus XIV är absolut ingen herrklubb och kvinnor är mer än välkomna som medlemmar.

Hur blir jag medlem?

Börja med att kontakta oss via kontaktformuläret under ”Kontakt”. Räkna inte med att bli medlem samma dag som du ansöker, processen kan ta lite tid.

Hur säger jag upp mitt medlemskap?

Det gör du genom att kontakta oss. Uppsägning måste komma in minst 45 dagar innan nästa period påbörjas, annars löper medlemskapet vidare ytterligare en period. Bindningstid är alltid 12 månader.

Vart ligger Hus XIV?

Lokalen finns i centrala Växjö, nära stationen och nöjeslivet.

Måste ni göra bakgrundskontroll på mig för att bli medlem?

Bakgrundskontrollerna är en viktig byggsten för våra medlemmars säkerhet och trygghet. I specifika fall kan undantag göras om en annan medlem går i god för dig. Att gå i god betyder att man har fullt ansvar för den nya medlemmen. Det vill säga om den nya medlemmen inte sköter sig kommer den som gått i god få samma reprimand. Om den nya medlemmen gör något som gör att denne utesluts så utesluts även den medlem som gått i god för honom. Tänk dig därför noga för innan du går i god för någon.

Kan jag ta med en gäst till loungen?

Det generella svaret är nej. Lika lite som man kan ta med kompisar, som inte är medlemmar, in på gymmet eller simhallen eller andra ställen som kräver medlemskap. Undantag kan göras efter samråd med H14, exempelvis om det gäller en person som är genuint intresserad av ett medlemskap och vill se lokalen.

Är lokalen handikappanpassad?

Nej, tyvärr inte fullt ut. Det finns inga trappor i lokalen men det är trappor upp till entrén och toaletten är inte anpassad.

Kan man få se lokalen innan man bestämmer sig för att bli medlem?

Hus XIV är en cigarrlounge och alltså en plats där man kan puffa en god cigarr och umgås. Vi säljer inte inredning och vi är därför restriktiva med att ha någon visning. Hus XIV håller internationell standard och är inredd enligt extremt höga krav med en unik atmosfär. Lokalen är c:a 100 m2 fördelat på tre rum. Mer information ges givetvis under ansökningsprocessen. Med detta sagt så är visning möjligt i specifika fall, exempelvis om man har en funktionsnedsättning och man vill säkerställa att lokalen är lämplig. Om man absolut vill ha en visning så sker detta i så fall långt in i ansökningsprocessen, vi betackar oss för ”däcksparkare”. Ett sätt att se lokalen är att anmäla sig till något av våra publika event, så som en publik provning.

Får man andra fördelar av medlemskapet mer än bara tillträde till lokalen?

Det är inte alls omöjligt, framtiden får utvisa hur medlemskapet kommer att utvecklas. Vilket är något som sker i samråd med medlemmarna. Men det man köper i och med ett medlemskap är alltid endast tillträde till lokalen. Allt annat ska ses som en bonus.

Jag är nybörjare och/eller kan inte så mycket om cigarrer, är man ändå välkommen som medlem?

Herregud ja! Vi har alla varit nybörjare och blir jätteglada varje gång någon ny hittar till denna hobby/passion.

Kan vem som helst bli medlem eller måste man vara överklass?

Alla är välkomna som medlemmar så länge de klarar minimumkraven, dessa krav har inget med klass, kön, religion, utseende, eller annat att göra utan består i att du ska vara en god människa.

Kan man dra medlemskapet på företaget?

Underlaget du får av oss kommer visa kostnaden för medlemskapet och en serviceavgift (totalt 795 kr ex moms). Vi kan inte ge råd om din bokföring, prata i första hand med din redovisningskonsult. Då Hus XIV erbjuder en lokal att jobba i och att ha möten i samt nätverkskvällar för företagare och föreläsningar samt workshops med inriktning på företagande så torde det vara ok att ta medlemskapet på företaget, där serviceavgiften är avdragsgill. Men det är alltså bara vår inställning och ska inte tas som fakta.

Får jag köpa, sälja, byta cigarrer i lokalen?

Om du och annan medlem redan kommit överens om att ni ska ses där för att idka byteshandel så är det ok. Samt på avsedda event där vi uttryckligen har cigarrbytardag. I övrigt är det ej tillåtet att exempelvis gå fram till annan medlem som inte bett om det och försöka sälja/köpa cigarrer.

Kan företag/föreningar hyra lokalen för egen aktivitet/event?

Ja, är du medlem så kan du boka lokalen för exempelvis ledningsgrupps- eller styrelsemöten. Det är dock inte tillåtet att festa i lokalen.

Jag har fått avslag på min ansökan, vad ska jag göra?

Du är givetvis välkommen att kontakta oss för att få mer klarhet i varför medlemskapet inte gått igenom. Det kan vara något missförstånd eller något i bakgrundskontrollen som gjort att ansökan inte gått igenom. Under ansökningsprocessen har vi alltid en dialog, så risken att bli överraskad av ett avslag är minimal.

Jag har ett specialområde som jag skulle vilja hålla ett föredrag om. Kan jag hålla ett event?

Absolut! Sånt tycker vi är jättekul och skapar även ytterligare mervärde för våra medlemmar. Kontakta oss om din idé så tar vi det därifrån. Notera att området inte behöver vara kopplat till cigarrer utan kan exempelvis handla om företagande, ekonomi, bilar, ja vad som helst egentligen. Kanske vill du köra en generalrepetition på en föreläsning du ska hålla? Event hålls i första hand av och för medlemmar.

Kan man hyra lokalen för eget event?

Ja, om du är medlem så kan du hyra lokalen. Det är inte tillåtet att ha fest i lokalen. Så bokning går endast att göra för att ha möten eller liknande aktivitet. Man kan alltså inte hyra lokalen för att några polare är i stan och man vill ha någonstans att hänga.

Kan ett företag vara medlem?

Nej, endast fysiska personer kan vara medlemmar. Ett medlemskap är alltid personlig. Du kan som företagare vara medlem, men det är alltså endast du personligen som får tillträde. Dock har du som medlem möjlighet att hyra lokalen för exempelvis möte.